Om oss

Harlaut Champagnen är starkt knuten till byn Saint-Thierry som ligger i utkanten av massivet med samma namn, ett område på cirka två kvadratmil, med mjuka kullar som höjer sig ett hundratal meter över den slätt som omger staden Reims. Byn ligger ungefär 7 km nordväst om Reims centrum.

Skölden som finns återgett på etiketten är vapnet för byn Saint-Thierry.

Släkten Harlaut

Den förste Harlaut som man känner var en Jean född nära Saint-Thierry 1623. Släkten delade sig i två grenar som förmodligen båda ägnade sig åt vinodling.

En gren blev kvar i Massivet och R emi som i dag odlar champagnedruvor i Saint-Thierry är en direkt ättling av denna gren. Han driver champagnetillverkningen tillsammans med sin hustru född Evelyne Paris och de har valt som märke ”Champagne R emi Harlaut Paris”.

Den andra grenen lämnade så småningom området men Eugène Harlaut född 1819 kom tillbaka till vin branschen och hade i mitten av 1800-talet ett bränneri i byn Hermonville några kilometer norr om Saint-Thierry. När han höll bröllopsfest för en av sina döttrar, råkade en servitör sätta eld på anläggningen som brann ner. Nästan ruinerad emigrerade Eugène till Algeriet. Han grundade en vingård som gjorde ett fantastiskt rött vin fick utmärkelsen 1892 i Chicago för världens näst bästa vin i sin kategori dock härjades gården svårt i slutet av 20-talet när vinlusen kom till Algeriet.

Släkten Harlaut i Sverige grundades av Andre, sonsonsonson till Eugène, som kom hit i början av 50-talet gift med Kerstin från Linköpin, så småningom kom Erik, Andres son som bor i Åre, på tanken att börja importera champagne. Eriks son Philip hade sommar jobbat på champagne gården och diskade flaskor m.m.

HARLAUT – ETT VINHUS I ÅRE

"E Harlaut et fils vin och champagneimportör" är ett åreföretag och förmodligen världens enda vinhus med eget jibbtteam. Från familjen Harlauts släktgårdar i Frankrike har nu en champagne – Remi Harlaut-Paris champagnen – samt det ekologiska vinet Cuvée d’Åre funnit vägen till Åre. Dessa ädla drycker lagerförs och säljs från egen cave i byn exklusivt för Åres restauranger och hotell. När familjen Harlaut flyttade till Åre 2000 möttes de av ett inspirerande klimat för entreprenörskap och vintersporter.

Idag är familjen fast förankrad i Åre och namnet Harlaut förknippas oftast med sönerna Philip, Oscar och Henriks framgångar i skidbackarna världen över (tacka träningen på hemmaplan i Åre för det). Sedan 2006 erbjuder familjen Harlaut ett exklusivt urval av den franska släktens viner och champagne.

Vi ser oss som ett perfekt komplement till alla de restauranger som serverar omsorgsfullt
lagad mat med jämtländska specialiteter i grunden”, E. HARLAUT et fils

Välkommen till E. Harlaut

För att besöka denna sidan måste du vara över 25 år. Du kan bekräfta din ålder genom att klicka på knappen nedan.

Ja, jag är 25 år eller äldre. Ta mig vidare till sidan!