Harlauts champagneskola del 1

Det här behöver du för att servera champagnen korrekt och elegant.

  • Champagneglas som handdiskats (maskindisk dödar bubblorna)
  • Silverbricka
  • Ishink med is och vatten upp till halva
  • Manglad tygservett
  • En flaska champagne som du är nyfiken på
  • (För sabrering behöver du även bajonett, akutväska, handske och skyddsglasögon – en teknik som vi avråder från – om du inte har gått en sabreringskurs.)

Så gör du för att Champagne ska serveras väl kyld!

  • Se till att flaskan håller mellan 6 och 10 grader.
  • Dra i bandet som sitter runt flaskans hals eller skär en snygg kant i folien med vass kniv.
  • Luta flaskan och loss grimman av metalltråd och metallbrickan.
  • Håll tummen på korken så att du kan använda ”handbromsen” och det skulle gå för fort.
  • Ta ett krafttag kring korken med ena handen och vrid flaskan med den andra.
  • Nu pressas korken ur flaskhalsen och kan glida ur utan att det smäller.
  • Nosa på korken och okularbesiktiga densamma. Korken i en frisk flaska doftar gott.
  • Använd en manglad tygservett för att torka av dropparna runt flaskans hals.
  • Linda sedan den vikta servetten kring buteljen.
  • Servera champagnen genom att fylla på glasen lite pö om pö.
  • Fyll inte upp glasen till mer än två tredjedelar.

Hur gammal är flaskan?

En champagneflaska som gärna smäller av har inte varit ute på marknaden särskilt länge. Du kan se det på korkens form: Om den sväller ut i botten som en Karl Johansvamp vill den återta sin ursprungsform när den släpps fri – det är då det smäller!. Om korken är rak eller till och med smalare i botten är det en gammal flaska, och då gjorde den heller inget väsen av sig när du drog korken.

Sagt om champagne

”Det finns bara två tillfällen då jag dricker champagne: när jag är kär och när jag inte är det”
Coco Chanel

”I framgång är jag värd den och i motgång behöver jag den”.
Winston Churchill

“Jag dricker bara champagne när jag är glad, och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det när jag är ensam. När jag har sällskap anser jag att det är obligatoriskt. Jag smuttar på det om jag inte är hungrig och dricker det när jag är det. Annars rör det aldrig – om jag inte är törstig.”
Lily Bollinger

"JAG ÄLSKAR CHAMPAGNE! Det är det självklara valet om jag skulle tvingas till en öde ö. Dels stiger humöret, dels behövs ingen korkskruv och i bästa fall blir man snygg..."
Bengt­Göran Kronstam

“För mycket av någonting är dåligt, men för mycket Champagne är precis lagom.”
F Scott Fitzgerald

Välkommen till E. Harlaut

För att besöka denna sidan måste du vara över 25 år. Du kan bekräfta din ålder genom att klicka på knappen nedan.

Ja, jag är 25 år eller äldre. Ta mig vidare till sidan!