Harlauts vinskola del 1
Ett konsthantverk i samklang med naturen
Vi vill att våra viner ska smaka vin, och vi vill att de ska produceras organiskt, i samklang med naturen. Våra vinmakare kan hantverket och använder traditionella metoder. Druvorna förstörs inte genom pressning vilket gör att deras ursprungliga smak bibehålls. Masserering, att skalen får dra i musten, är grunden i de bästa av viner.
Våra viner är också ofiltrerade, vilket innebär att alla nyttiga mineraler och antioxidativa ämnen finns kvar. Vinet får stå och klarna 3 år i cistern och på ekfat innan det tappas på flaska.
Våra vingårdar i Languedoc är levande ekosystem. Mellan raderna av vinstockar som dignar av druvor, frodas ogräset. Det betyder inte att våra vinbönder är lata. Det är i stället ett tecken på att de inte besprutar sina odlingar med giftiga kemikalier.
Genom att man välkomnar annan växtlighet upprätthålls den naturliga balansen i ekosystemet och många mikroorganismer hjälper till att skydda rankorna. En bonus för dig som vinkonsument är att du slipper du få i dig växtgifter när du njuter av vinet.
– Liv ger liv, här dödar vi inga levande organismer. Vi använder varken konstgödsel eller moderna bekämpningsmedel, säger Gaston Bergasse som driver vingården St Blaise, en av våra huvudleverantörer.
Inom ekologisk vinodling är den så kallade Bordeauxmetoden det enda tillåtna sättet att skydda skörden mot mjöldagg och andra svampangrepp. Den innebär att man duschar vinstockarna med blandning av kopparsulfat, kalk och vatten, en vätska som inte tas upp av vinrankan och enkelt kan sköljas bort från de skördade druvorna.
Näringstillförseln sker på organisk väg med hjälp av stallgödsel och gröngödsel, oftast gräs, klöver och kompost.
Idag finns tydliga regler för ekologisk odling liksom för ekologisk vinproduktion. Ett vin kan betecknas som ”ekologiskt” och inte bara som ”ett vin av ekologiskt odlade druvor”. Vi har valt ekologiska viner för att det gagnar både den goda smaken, hälsan och ett hållbart jordbruk. Våra producenter använder heller inte kemiska tillsatser under själva vinifieringen, förvandlingen av druvor till färdigt vin.
Det enda tillåtna tillsatsen inom ekologisk vinproduktion är svavel. Eftersom svavel bildas naturligt vid jäsningen av druvorna så finns det i alla viner. Vinmakare har använt svavel sedan antiken för ämnets antioxidativa, konserverande och bakteriehämmande egenskaper. Utan till exempel inte kunnat lagra och transportera viner i någon större utsträckning.
För bara några decennier sedan var många viner översvavlade och måste luftas rejält för att de skulle öppna sig. Svavlet binder nämligen en hel del aromämnen. Idag används ämnet sparsamt, kontrollerat och riktat, särskilt i ekologisk vinproduktion.