Naturvin

Lär dig mer om naturvin

Det finns ingen övergripande certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är. Vi försöker bringa lite klarhet i den information som finns.

Naturliga viner, eller Vin Nature, är ett relativt nytt inslag i vinvärlden.

Målet för de vinproducenter som arbetar med den här inriktningen är generellt att ha en så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt.

Inga bekämpningsmedel

Det innebär ofta druvor som skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel i vingården. Dock finns det ingen märkning eller kontroll av dessa viner jämfört med biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner. Till exempel anser flertalet naturvinsproducenter, att man bara får använda naturliga (vilda) jästsvamparna som finns i vingården och i vinkällaren när druvmusten jäser till vin.

Majoriteten av producenterna är också ense om att det är tillåtet att använda sig av svavel (sulfit), dels i form av det svavel som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det svavel som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men här är det minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.

Minimera vinmakandet

Naturvinsproducenterna strävar för att minimera användning av tillsatser och andra tillverkningsmetoder, som påverkar slutprodukten. Många producenter låter därför bli att filtrera vinet eller att tillsätta socker, som faktiskt är tillåtet i vissa länder och regioner.

Ekchips eller ekstavar, för att tillföra smak, är heller inte att tänka på.

Att tillsätta till exempel socker (chaptilisering), vinsyra eller industriellt framtagen jäst inte acceptabelt av flertalet producenter.

Mikrooxidation (syresättning av vinet för att mjuka upp det) anses inte acceptabelt av flertalet producenter, och inte heller att avlägsna vatten och /eller alkohol för att öka på koncentrationen (så kallad omvänd osmos).

Att tillsätta svavel anser flertalet procucenter vara tillåtet, men oftast bara vid buteljeringen och då

helst så lite som möjligt.

Fri tolkning av naturvin?

Avsaknad av en enhetlig definition gör det svårt att nå ut till konsumenterna och det lämnar också fältet fritt för tolkning av vad naturvin är.

Om nu svavel/sulfit är tillåtet hamnar naturvinerna i närheten av många biodynamiska producenter, eller andra småskaliga tillverkare som också strävar efter att arbeta med så lite påverkan som möjligt (många använder heller inte filtrering, syresättning och så vidare).

Märkning och sökning

Det finns ingen oberoende kontroll av naturviner, utan det är upp till varje producent att använda beteckningen.

Systembolaget ekomärker därför bara ut i butikerna de eventuella naturviner som även har en ekologisk eller biodynamisk certifiering.

Genom att fritextsöka på naturvin på systembolaget.se kan man dock hitta även de viner som av producenten betecknats som naturvin.

Naturvin förvaring och lagring

Många naturviner har väldigt låga halter av sulfiter, vilket i vissa fall kan medföra att vinerna inte tål någon längre lagring. I Sverige är det därför främst inom restaurangbranschen som naturviner förekommer eftersom restaurangnäringen har bättre möjligheter att köpa några få flaskor åt gången och förvara dem i en sval miljö till dess de konsumeras i restaurangen.

Källa: Systembolaget

news/inbjudan-f-rel-sning-om-ekologisk-vinproduktion.jpg
Nyhetsdatum: 2016-04-27
Välkommen till E. Harlaut

För att besöka denna sidan måste du vara över 25 år. Du kan bekräfta din ålder genom att klicka på knappen nedan.

Ja, jag är 25 år eller äldre. Ta mig vidare till sidan!